Ekonomi

Finlandiya’daki Neste Hisseleri Kar Tahmininin Düşürülmesinin Ardından Düştü

Finlandiyalı petrol rafineri şirketi Neste Oyj’nin hisse senedi değeri, şirketin yenilenebilir enerji ürünleri için yıllık karşılaştırılabilir kar marjının bu yıl başlangıçta tahmin edilenden daha düşük olmasının beklendiğine dair bir uyarı yayınlamasının ardından Çarşamba günü %13’ün üzerinde önemli ölçüde düştü.

Biyoyakıt üreten ve petrol rafine eden şirket, Salı günü geç saatlerde kamuoyuna yaptığı bir duyuruda kar marjı tahminini ton başına 480-650 dolar olarak revize etti ve daha önce ton başına 600-800 dolar olarak tahmin ettiği kar marjını düşürdü.

Şirketin Yenilenebilir Ürünler sektörü ve Petrol Ürünleri segmenti için mali görünümü aynı kaldı.

Şirket, “Yenilenebilir Ürünler için beklenen satış fiyatı, dizel için piyasa fiyatındaki düşüşten ve ikinci çeyrek boyunca ABD biyoyakıt kredileri ve yenilenebilir enerji kredileri fiyatlarındaki sürekli düşüşten etkilenirken, hammadde olarak kullanılan atık ve kalıntı malzemelerin fiyatları aynı kaldı” dedi.

Öngörülen satış hacminde herhangi bir değişiklik olmadığı ve mevcut kar marjı tahmininin orta noktasının uygulandığı varsayıldığında, Morgan Stanley tarafından Salı günü yayınlanan bir notta öngörüldüğü üzere, Neste’nin faiz, vergi, amortisman ve itfa öncesi karı (FAVÖK) üzerinde yaklaşık 300 milyon Euro’luk bir olumsuz etki yaşayabileceği belirtiliyor.

Bunun, 2024 yılında tüm grup için üzerinde anlaşılan 2,7 milyar Avroluk FAVÖK’ten kabaca %11’lik bir azalma olacağı tahmin ediliyor.

Piyasa analistleri ayrıca 2024 yılı için her bir ton için 480-650 $ olan mevcut kar marjı tahmininin, piyasanın 2025 yılı için her bir ton için yaklaşık 696 $ ve 2026 yılı için her bir ton için 675 $ olan ortalama tahmininin altında olduğuna dikkat çekti.

“Neste daha önce, yasal zorunluluklardaki artışların ve sürdürülebilir havacılık yakıtlarındaki büyümenin, satış marjlarında yıldan yıla artışa yol açan başlıca faktörler arasında olduğunu belirtmişti. Bununla birlikte, 2024 yılı için öngörülen son düşüşler göz önüne alındığında, 2025 ve 2026 yılları için de satış marjı tahminlerinde aşağı yönlü bir ayarlama yapılmasını bekliyoruz” dedi.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Bu makale yapay zeka yardımıyla üretilmiş ve çevrilmiş olup bir editör tarafından incelenmiştir. Ek ayrıntılar için lütfen hüküm ve koşullarımıza bakın.

dargecithaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu